Bükkzsérc - Megközelíthetősége, földrajza
Megközelíthetőség
"Bükkzsérc" község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükki Nemzeti Park déli határán, Miskolctól  30 kilométerre délnyugatra, Egertől 25 kilométerre északkeletre található, a Bükk hegység egyik déli irányú völgyében. A községen át folyik a Cseresznyés-ér.
Megközelíthető a 3-as főútról, vagy az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél letérve, Bogácson  majd Cserépfalun át jutunk a településre. Vezet egy út a hegyeken át Répáshutáról is. Autóbusszal Egerből, Noszvajon át az Agria Volán, Mezőkövesdről a Borsod Volán üzemeltet járatot a faluba.

Környező települések
- Bogács (7 km)
- Cserépfalu (2 km)
- Mezőkövesd (17 km)
- Eger (20 km)

Földrajza
A község felett emelkedő Hódos hegy ormára egy különös természeti képződmény, a Patkó-sziklák vonzzák tekintetünket. Ennek a mintegy 100 m átmérőjű körbe foglalható terméketlen, kopár, sziklás patkó formájú képződményeknek az eredetét homály fedi. Egy népi legenda szerint Szt. László király lova patkójának a nyomát őrzi. A képződmény a községben lévő Egri út végéről jól megszemlélhető.
A riolittufába vájt borpincékben szép, igényes faragások láthatóak. A riolittufa - a miocén kor fő kőzettípusa - a honfoglalást követő időktől napjainkig egyrészt igen kedvelt építőanyaga a vidéknek, másrészt a minden képzeletet felülmúló egri föld alatti pincerendszer, valamint a bükkaljai települések pincéinek kialakításához nyújtott kedvező feltételeket. A benne kialakított üregek állékonyak, egyenletes hőmérsékletük miatt bor és más termékek tárolására kiválóan alkalmasak, de sok helyütt lakóhelyül (barlanglakásokként) is szolgáltak.

"Eger és Körzete Kistérség földtani, geológiai   képződményei, valamint a helyi kövekhez kapcsolódó nevezetességek
A kistérség települései természetföldrajzi értelemben a Bükkaljához és a Déli-Bükkhöz tartoznak. A tájegység sajátossága az az ősi kőkultúra, amely kezdettől fogva jellemzi az itt lakó emberek életét. Az ősember "barlangi" kultúrája, a kő tisztelete tovább él a tufába vájt pincékben, barlanglakásokban, az Európában egyedülálló, misztikus kaptárkövekben, valamint a helyi kőzetekből épült épületekben és faragott kőemlékekben (pl. kőkeresztek).
A Bükkalja a Bükk hegység bércei és az Alföld síkja között húzódó határterület, amely megfelelő életteret biztosított az ember számára már az őskorban is, és ahol később sokszínű, változatos táj alakulhatott ki. Ide hívjuk most Önt is, hogy bepillantást nyerjen ennek a történelmi tájnak az egyedi hangulatába, és megismerje azokat az értékeket, amelyekből e vidék szellemisége ered.
 Az ajánlott nevezetességek jelentős része érzékeny természeti területen fekszik, vagy természetvédelmi oltalom alatt áll, illetve a törvény erejénél fogva élvez védettséget. Ezért kérjük, fokozottan ügyeljen kőértékeink épségére! A bükkaljai dombok közt barangolva észre fogja venni, hogy számos látnivaló kissé "elbújva" helyezkedik el, de ennek ellenére biztosíthatjuk: megéri azokat felkeresni, hiszen a túrák közben különleges élményekben lehet része. Induljon hát el Ön is a Bükkalja ösvényein, és fedezze fel azokat az ősi, nem egyszer rejtélyes köveket, amelyek az itt élő népek életéről regélnek!"
További információk az alábbi címen találhatók: www.eger.hu/kisterseg

Bükki Nemzeti Park
A Bükk-hegység helyén a földtörténeti ókorban és középkorban közel 200 millió éven át tenger hullámzott, melyben hatalmas mennyiségű üledék halmozódott fel. A hegység kialakulásában vulkáni kitörések is szerepet játszottak. A felszínformáló erők jellegzetes karsztfennsíkokat, víznyelőket, barlangokat, mély szurdokvölgyeket, kiemelkedő sziklabérceket hoztak létre. Jelenleg 853 barlang ismert a Bükk területén, ezek közül 45 fokozottan védett. Itt található az ország legmélyebb barlangja is, a 250 m mélységű, 4,5 km hosszú István-lápai-barlang. A hírneves bükki "ősemberbarlangok" (Suba-lyuk, Szeleta-barlang, Istálós-kőibarlang) feltárása során kiemelkedő jelentőségű ősrégészeti leletek kerültek elő. A növényzet legértékesebb részei azok a speciális ökológiai viszonyok között kialakult növénytársulások, melyekben fennmaradtak az utolsó jégkorszak és az azt követő klímakorszakok egyes növényfajai. A változatos növénytakaróhoz nagy fajgazdagságú állatvilág kötődik.
A nemzeti park működési területén 11 tájvédelmi körzet és 17 természetvédelmi terület áll országos védelem alatt. Hollókő-Ófalu 1989-ben felkerült az UNESCO világörökség-listájára. 1995-ben az Európa Tanács az Ipolytarnóci ősmaradványok TT-nek Európa Diplomát adományozott. A Bodrogzug területe nemzetközi jelentőségű vizimadár-élőhely (ún. ramsari terület). Helyi védelmet élvez a három megye 146 kisebb-nagyobb területe, illetve természeti emléke.
Észak-Magyarország régió 
Forrás: www.Utikönyvek.hu

Eddigi látogatónk: 289