Présház, Pincemúzeum
2006. augusztus 18-án nyílt meg a Pelyhe-féle magánmúzeum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Bükkzsércen.

Az 1865-ben épült présház felújítási munkálatait a Pelyhe család 2000-től kezdte meg. A volt Katolikus Egyházi tulajdonú pincében láthatók Magyarország első zsűrizett tufapince faragásai, amelyet a helyi lakosú Soltész Sándor tufafaragó mester készített. 2006. februárjában a Népi Iparművészeti Osztály mindhárom alkotást zsűrizésre méltónak találta. A faragásokat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa is megtekintette. A vidék több borpincéjében találhatóak szép, faragásos pincék, amelyek a vidék turisztikai látványosságait növelik.

A Pelyhe Pincében lévő faragások életnagyságú alkotások (2mX6m, és 2mX4m nagyságúak), amelyek a szőlőművelés jeleneteit mutatják be. A pince fölötti présházban magánmúzeum nyílt a bor,-szőlő feldolgozás eszközeivel. A présházhoz hozzáépített félkör alakú épületben található tájjellegű (3 funkciós) kemence köré kerültek a régmúlt sütő-főző edényei, régi falvédői. A tárgyak neve mellett megtalálható az adományozó neve, a település neve, illetve a gyűjtött tárgy kora is. A kemencében különleges tájjelegű finomságok szoktak készülni.

A magánmúzeumot 2006. augusztus 18-án Jéger Károly mezőkövesdi Atya, szentelte fel, illetve a kiállítást, dr. Barsi Ernő néprajzkutató nyitotta meg a sályi kórus gyönyörű előadásával. A szenteltkenyér készítését ITT tekinthetik meg.
             
              régi boros tárgyak múzeuma

                kemencekémény a tetőszerkezettel és néhány sütőlapáttal

          múzeum belső

Eddigi látogatónk: 110679