Látnivalók a térségben
Eger és környéke (www.eger.hutovább >>

Bogács (www.bogacs.hu)
Bogács a dél-borsodi üdül község, a Bükkaljai Borvidék központja. Egertől 16 km-re fekszik a Bükk hegység kiszélesedő völgyében. Nemzetközi hírű termálfürdőjével, szép környezeti fekvésével, gazdag kulturális programjaival, borkultúrájával, fejlett infrastruktúrájával és színvonalas szolgáltatásaival az észak-magyarországi régió dinamikusan fejlőd települése.
A település helyben bányászott, vörös kőből épült római katolikus temploma a 13. századból származik, a 14. században csúcsíves, majd barokk stílusban építették át.
A bogácsi termálfürdő a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket télen-nyáron fogadja. Bogács a nemzeti park közelsége révén a természetjáróknak, a téli sportok kedvelőinek, a horgászoknak és a vadászoknak is lehetőséget kínál az év minden hónapjában. A közeli dombokon borospincék kínálják a Bükkalja híres borait kóstolásra, a fürdő szabadtéri színpada helyi hagyomány őrző együttesek előadásaiban gyönyörködhetnek a látogatók, s a Bogácsi Nyár rendezvényei várják ide a látogatókat.
Ajánlott útvonal: Budapesttől kb. 145 km. Haladjon az M3-as autópályán Mezőkövesd határáig, majd tovább a 2511-es úton.
- Thermálfürdő (Cím: Dózsa György út 16.)
Telefon: 06-49-534-410
Látnivaló típusa: Gyógy-és Strandfürdő. A termálfürdő vizét az 1950-es évek közepén kőolajkutatással feltárt 485 m mély termálkútból, triász és felső-eocén időszaki mészkőből nyeri. A 3500 fős napi befogadóképességű fürdő területén 5 db gyógyvizes medence (34-38 0C), 1 db gyermek-pancsoló (36 0C), 1 db feszített víztükrű úszó-medence (24-26 0C), valamint a Szolgáltatóházban 1 db gyógymedence áll a vendégek rendelkezésére, a női- és férfi öltözőkön kívül fő szezonban 210 kabint is igénybe lehet venni. A gyógyvizes medencék egész évben, az úszómedence és a gyermekpancsoló május 16-tól szeptember 15-ig üzemel. A bogácsi termálfürdő a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket télen-nyáron fogadja. A kénes gyógyvíz hatékonyan elősegíti a reuma, izületi és mozgásszervi betegségek, légcső hurut, nőgyógyászati, egyes gyomor-, epe- és májbetegségek, bőrbetegségek gyógyulását, valamint a törések utókezelésénél alkalmazható. A fürdőhöz kapcsolódó szolgáltatások színvonalasak, a kispénzű vendégek számára is megfizethet k, ugyanis OEP támogatással is igénybe vehetők.
Étkezési lehetőségek: A fürdő területén önkiszolgáló étterem és további 8 melegkonyhás vendéglátó egység működik.
Megközelíthetőség:
Vonattal: Budapestről, Miskolcról Mezőkövesdig vonattal, onnét autóbusszal Bogácsra. Gépkocsival: az M3-as autópályát a mezőkövesdi vagy a füzesabonyi lehajtónál elhagyva, vagy a 3-as főútról Mezőkövesdnél lekanyarodva érhet el Bogács.
Egész évben használható egy belső és három külső gyógymedence, a főszezon időszakában a feszített víztükrű úszómedence és az új gyermekmedence mellett további két gyógymedence is a vendégek rendelkezésére áll.
- Szabadtéri Lepkemúzeum (Cím: Erzsébet u. 4.)
Telefon: 06-49-334-058
Látnivaló típusa: Műemlék. A Lepkemúzeum öt év gyűjtő munkájának az eredménye, a vitrinekben közel négyszáz lepkefaj látható. Védett fajok a gyűjteményemben nem szerepelnek! Az európai lepkefajok gyűjtését Bogács belterületén és két-három kilométeres körzetében végezték. Ismeretbővítés céljából bemutatnak a trópusokon és a többi kontinensen gyűjtött szebbnél szebb példányokat. Ezekben, a vitrinekben láthatóak az öt kontinens legnagyobb lepkepéldányai! Megcsodálhatják - a szárnyfelületét tekintve - Földünk legnagyobb lepkéjét, a NAGY ATLASZLEPKÉT (Attacus atlas). Földünkön közel 170 ezer lepkefaj él! Ebből kb. 17 ezer a nappali lepkefaj. Az ismert éjjeli fajok száma 150-153 ezerre tehet. A tudomány jelenlegi ismeretei szerint Európában kb. 40 ezer lepkefajt tartanak nyilván. A természettudomány szakemberei fajok szerint csoportosították a példányokat. A vitrinekben így helyezték el őket, valamint az ABC sorrendben történ elhelyezésük a könnyebb áttekinthetőséget szolgálja. A csoportosítás az araszolólepkékkel kezdődik, majd a bagolylepkék, a boglárkák, a farontó lepkék és így tovább a szenderekkel bezárólag.
Nyitva tartás: Május 1-től szeptember 30-ig, naponta: 10-18 óráig.
Csoportoknak előjegyzés esetén más időpontokban is kinyitunk.
- Tájház (Cím: Szomolyai u. 7.)
Telefon: 06-49-534-061, 06-70-542-2621
- Szent Márton Templom (XIII.sz.) (Cím: Parókia: Széchenyi u. 1.)
Telefon: 06-49-534-032 (parókia)
Kilátó illetve kaptár-kövek (Cím: Avas oldal illetve Hintóvölgy)
 
Bükkábrány (http://bukkabrany.freeweb.hu)
- Római katolikus Templom (1750) (Cím: Petőfi u. 1.)
Telefon: 06-49-335-095
 
Cserépfalu (www.cserepfalu.hu)
- Ódor-várrom, Subalyuk, kaptár-kövek (Cím: Hór-völgy, Mész-tető)
Ódor-várrom: A Subalyuktól mintegy 3 km-re északra, az Ódor-hegy keleti peremén láthatók az ismeretlen eredetű vár csekélyke maradványai. A hagyomány szerint már az őskorban vár állott itt. A 14-15. században rablólovagok és husziták birtokában volt az erősség, a 16. század végétől pedig a törököké lett. A hegy délnyugati lejtőjén nyíló mély barlang cseppkőképződményeket rejt.
- Subalyuki barlang: A Hór-völgye világhírű nevezetessége, amely első, máig is legjelentősebb ősember lelete miatt vált ismertté. Az ásatások során egy felnőtt és egy három év körüli gyermek csontmaradvány és a Neander-völgyi ember szállásának emlékei kerültek elő. A leletek a Magyar Nemzeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum és 1996. óta a cserépfalui Subalyuk Múzeum féltett kincsei.
- Kaptárkövek: A riolittufa megjelenési formái közül a legkülönlegesebbek a süveg formájú kúpok. Ezek némelyikén emberkéz által formázott fülkéket találunk, melyek eredetét egyrészt kultikus céllal magyarázták, a halotthamvasztásos temetkezés egy szokatlan formájának tulajdonították. Mások áldozati vagy bálványtartó fülkéket véltek látni bennük, de a legvalószínűbb feltételezések szerint méhészkedésre használták őket. A régi öregek névadási szokása persze sokkal inkább a mesevilággal hozza kaptárköveinket összefüggésbe: Noszvajon Kősárkány, Cserépfalun Ördögtorony, Szomolyán Királyszéke, Cserépváralján Nagybábaszék a nevük.
- Millenniumi Kilátó (Cím: Berezd-tető)
- Gazdaház (Cím: Kossuth út 106.)
Telefon: 06-49-423-132
- Subalyuk Múzeum (Cím: Kossuth út 152.)
Telefon: 06-49-423-132
- Cserépfalvi Imre emlékszoba (Cím: Kossuth út 125.)
Telefon: 06-49-423-132
- Oszlai tájház (Cím: Külterület, Oszla-rét)
Telefon: 06-49-423-317
- Gang Galéria (Cím: Bethlen G. u. 42.)
Telefon: 06-49-423-301
- ART Galéria (Cím: Bethlen G. u. 42.)
Telefon: 06-30-306-3063
- "Kis-Amerika" barlanglakások (Cím: Berezd-tető)
- Református templom (neogót,1898 ) (Cím: Kossuth u. 122.)
Telefon: 06-49-423-175
- Boros pince kőkatonákkal (1918) (Cím: Berezdaljai pincesor)
Telefon: 06-49-423-148
 
Cserépváralja (www.cserepvaralja.hu)
- Barlanglakás-Tájház (Cím: Dobó út 4.)
Telefon: 06-49-423-806
- Cserépvár, kaptár-kövek (Cím: Várhegy, Nagybábakő)

Miskolc és környéke (www.miskolc.hu)   tovább >>

 
Eddigi látogatónk: 110679